Workshop: Buigen of barsten? Ann Van Riet

Buigen of barsten? Jezelf blijven in een wereld die zijn best doet je te maken zoals ieder ander Eendaagse workshop

“To be nobody but yourself in a world which is doing its best, night and day, to make you everybody else means to fight the hardest battle which any human being can fight; and never stop fighting.”  e.e. cummings

Mensen hebben verschillende strategieën om het resultaat   van hun inspanningen te beoordelen. Als je feedback van de buitenwereld nodig hebt om te weten of je iets   goed gedaan hebt, dan maak je op dat moment gebruik van externe referentie. Het referentiekader ligt dan buiten jou, het oordeel van anderen brengt je eigen oordeel tot stand. Als je vanuit jezelf weet of voelt of je iets goed gedaan hebt, dan ben je intern gerefereerd. Je vormt je eigen oordeel zelf.

Maar niet alleen het resultaat van onze acties beoordelen we op deze manier. Ook als het gaat om kennis, overtuigingen, alles wat we denken, speelt het verschil tussen interne en externe referentie een rol. Want hoe weet jij dat iets wààr is? Doordat een externe autoriteit iets gezegd heeft? Doordat iets in een boek stond? Of doordat jij voélt of vanbinnen weet dat het voor jou klopt?

Op zich hebben zowel interne als externe referentie voor- en nadelen. Interne referentie leidt tot een grotere autonomie, minder afhankelijkheid van anderen. Externe referentie kan dan weer meer verbinding met anderen tot stand   brengen.
Maar voor hooggevoelige en voor hoogbegaafde mensen ligt het net iets moeilijker. Immers, als je anders bent dan de meesten rondom jou, hoe relevant is de feedback van anderen dan? Als jij de wereld anders ervaart doordat je anders bent, versterkt   het je dan om de referentie van wat wààr is voor jou, buiten je te leggen?
Als je eigen referentiekader, je eigen ervaringen, zo sterk verschilt van die van de buitenwereld, omdat vele mensen niet hooggevoelig zijn, omdat vele mensen niet hoogbegaafd zijn, wat doet die feedback dan met jou?

Vele hooggevoelige en hoogbegaafde mensen verliezen door het contact met de wereld het vertrouwen in hun eigen ervaringen.  Soms weten ze niet meer wat ze zélf nu eigenlijk vinden en voelen. Soms weten ze nog wel wat voor hen klopt, maar durven ze hier niet op te vertrouwen, en zeker niet ernaar te handelen. Ze passen zich aan aan de wereld rondom hen, maar omdat die wereld en de mensen in die wereld zo anders zijn, werkt dit niet. Als ze beginnen te beseffen hoezeer ze zich hun hele leven aangepast hebben, dan brengt dit vaak een diep verdriet met zich mee. Maar het bewust worden van de aanpassing, is de eerste stap tot het weer dichter komen bij en het handelen naar je eigen innerlijke waarheid.

Wil jij ook weer leven vanuit je innerlijke referentie en de struikelblokken die je dat soms verhinderen helder in beeld krijgen? In deze workshop onderzoeken we hoe intern en extern gerefereerd zijn precies werkt. Je krijgt inzicht in de mate waarop jij op dit moment intern en extern gerefereerd bent én in de balans die   voor jou klopt.   We gaan na hoe je dat wat voor jou klopt, ook naar buiten toe kan communiceren en hoe je kan omgaan met reacties op jouw authentieke assertieve gedrag.

Wil je nog meer jezelf leren zijn? Dan ben je welkom op deze intensieve leerrijke dag!

Enkele getuigenissen: Patrick, 42: De pluspunten van de workshop waren een combinatie van theoretisch inzicht en praktijk, en de ruimte voor oefening, en daarbij de authenticiteit van Ann, die het geheel afmaakt. Ik kan alleen maar zeggen dat de workshops die Ann geeft een meerwaarde zijn voor hooggevoelige en hoogbegaafde personen, op zoek naar waar het naartoe moet met hun leven.

Ilse De Wolf, 37: De interactie en communicatie met de andere deelnemers, hun ervaringen en visies, het gevoel dat je niet alleen staat, tips voor leesvoer,… Voor mij was de workshop heel positief en een belangrijke ervaring rijker. Chantal, 44: Wat ik heel fijn vind aan jouw manier van werken, is dat ik onmiddellijk het gevoel heb dat de drempel tussen jou en mijzelf laag ligt: je stel je niet op als dé expert, en het resultaat daarvan is dat ik me snel & veilig betrokken voel bij de informatieoverdracht.

Michèle, 36: De workshop was voor mij persoonlijk intens en verhelderend. De inzichten die ik kreeg waren een regelrechte “Aha Erlebnis”.

Kris, 40: Ik heb de workshop ervaren als uiterst positief. Ik heb een theoretisch kader meegekregen waar ik wel mee aan de slag kan. Ik vond de herkenbaarheid, de verhalen van anderen ook heerlijk. Voel me eigenlijk sterker en merk dat ik deze week beter kon begrenzen, vanuit een betere rust. Pluspunten voor mij: inhoudelijk heel sterk afgestemd op de noden van de groep; voldoende afwisseling qua methodieken; aangenaam gebracht; de link naar NLP.

Sofie, 32: Ik had een gevoel van thuiskomen en ik heb een flinke stap genomen in de aanvaarding van mijn gevoelens. Ik vond het een fijne ervaring, maar mijn honger is nog niet gestild. De deur naar het experimenteren, nagaan wanneer en waarom ik iets voel is meer geopend. Pluspunten: de voorbeelden die je meegeeft om het duidelijker te maken; het warme onthaal met koffie, thee, koekjes en jouw hartelijke welkom; de locatie. Het was aangenaam, verrassend en leerrijk!

Praktisch Wanneer   Deze eendaagse workshop staat gepland op:

  • zaterdag 26 april 2014 (De Binnentuin, Boutersem)

We werken van 9u30 tot 17u.
Prijs    betaald voor 26 maart: 105 euro (incl. BTW) / betaald na 26 maart: 120 euro (incl. BTW)

Lunch   Koffie & thee en broodmaaltijd zijn in de prijs inbegrepen.

Waar  De Binnentuin   Spoorwegstraat 8   3370 Boutersem   Meer info over De Binnentuin en de bereikbaarheid vind je hier.

Inschrijven   Inschrijven kan via mail op ann@althea-coaching.be   Na inschrijving krijg je alle betalingsgegevens. Je inschrijving is definitief na betaling van het volledige bedrag. Als je graag een factuur wil, laat dit dan weten bij aanmelding.

Annulering is kosteloos tot twee weken voor aanvang  van de workshop. Daarna wordt het betaalde bedrag niet terugbetaald. Je mag je plek wel laten invullen door iemand anders.