Creatieve therapie

In de creatieve therapie streven we naar persoonlijke groei en zelfexpressie. Creatieve therapie is geschikt voor kinderen, volwassenen, koppels, gezinnen en groepen.

“Often the hands will solve a mystery that the intellect has struggled with in vain.” (C.G. Jung)

Carl Gustav Jung, psychoanalyticus, bekend voor zijn studie van archetypes, dromen en symbolen, pleitte voor het tot uitdrukking brengen van diepere gevoelens, gedachten en intuïties door middel van beeldende kunst, dans en muziek.

In het proces van de creatieve therapie wordt een sfeer gecreëerd waar men in openheid, vrijheid en respect voor elkaar via beeldende kunst het onbewuste een plaats kan geven en kan laten bestaan.

Het is een plaats voor je dromen, fantasie en intuïtie. Een plaats voor vormen, kleuren, gevoelens, transformatie en de innerlijke stem. Een plaats voor rust, een plaats voor jezelf.

Een plaats om tot jezelf te komen.

Om creatieve of kunstzinnige therapie te ervaren, hoef je helemaal geen kunstenaar te zijn. Het gaat om het proces van de creatie en niet om het resultaat. Je zal werken met eenvoudige materialen zoals gouache verf, pastelkrijt, klei, collage,… Je kan zelf kiezen met wat je het liefst werkt.

De therapeut gidst je doorheen dit creatief therapeutische proces waarin je dikwijls diepere lagen van jezelf zal ontdekken en zo jezelf beter zal leren begrijpen. Creatieve therapie is een geschikte manier om jezelf beter te leren kennen, om in verbinding te gaan met jezelf en om je op een andere manier dan met woorden te uiten.

Creatieve therapie kan ook aangewezen zijn wanneer traditionele gesprekstherapie moeilijk blijkt door bv. een spraakstoornis of dementie of wanneer onbewuste processen enkel nog zonder woorden naar buiten gebracht kunnen worden. Dit is soms het geval bij zware trauma’s of misbruik. Ook bij ernstige medische aandoeningen zoals kanker, HIV, of levenseinde kan creatieve therapie door het in verbinding gaan met zichzelf en de andere, het algemene gevoel van welzijn verbeteren.

In de Binnentuin worden ook workshops creatieve therapie voor kinderen, adolescenten en volwassenen georganiseerd.

Aarzel niet ons te contacteren voor meer informatie!

Ann Buyse