Individuele psychotherapie voor volwassenen en ouderen

 

Als je nooit eerder in psychotherapie was, heb je waarschijnlijk wel een aantal vragen over hoe zo’n gesprek verloopt. “Moet je het voorbereiden? Hoe start je dit gesprek? Moet ik alles onmiddellijk vertellen?”…

In een eerste gesprek maken we kennis met elkaar, het is belangrijk dat er een zekere ‘klik’ is tussen therapeut en cliënt. We bekijken samen wat je vraag is en of wij je daarbij kunnen helpen. Je vraag moet niet helder en precies geformuleerd zijn! Dat onder woorden brengen is immers een deel van het therapieproces.

“Wat is er toch met me aan de hand en hoe kan ik weer verder geraken?”
“Ik voel het allemaal wel, maar ik heb er geen woorden voor en ik begrijp het niet.”
“Ik ken de oorzaak maar dat helpt me geen stap verder.”

In de therapie proberen we ‘het’ samen onder woorden te brengen, in volle respect voor dat wat niet onder woorden kan of moet gebracht worden: beelden, stilte, beleving, gevoelens …

Thema’s uit je geschiedenis, je gezin, professionele, sociale en/of relationele leven kunnen je in die mate raken dat het pijn doet, dat het je functioneren belemmert of gewoon wat extra aandacht vraagt.

GespreksruimteDoor ruimte te maken en aandacht te geven worden dingen meer zichtbaar voor jezelf, je krijgt meer ‘duidelijkheid’. Je kan er beter bij. Niet altijd met je verstand, vaak wel in je gevoel. Zo wordt het mogelijk om een volgende stap te zetten.

Je therapeut zal tijdens het gesprek gebruik maken van vaardigheden die hij of zij vanuit basisopleiding, verdere bijscholingen en ervaring heeft opgedaan. Het doel is een zinvolle benadering  te ontdekken om tot heling en verandering te komen.

Hoe vaak je op gesprek komt bekijk je samen met je therapeut.