Individuele psychotherapie voor kinderen en jongeren

 

De Binnentuin wil een plek zijn waar kinderen en jongeren op verhaal kunnen komen met hun vragen, problemen, zorgen of moeilijkheden.

Voor kinderen en jongeren is het niet altijd gemakkelijk om gevoelens en gedachten uit te spreken. Soms uiten ze dit enkel via hun gedrag. Daarom kunnen er naast gesprekstherapie ook creatieve werkvormen (spel, tekenen, boetseren, schilderen, rollenspel, verhalen…) ingezet worden en vinden we het belangrijk ouders te betrekken. Ook broers en/of zussen kunnen hierbij betekenisvol zijn.

duplo

Vanuit het geloof en vertrouwen in de mogelijkheden en groeikracht van elk kind, jongere en het gezin, willen we zoeken naar een afstemming die goed voelt voor iedereen.

In de therapie gaan we samen op zoek naar de specifieke beleving en betekenis van de zorgen of problemen die er zijn.

We willen ruimte geven voor het vrij uiten van gevoelens, met aandacht voor voldoende veiligheid.

Empathie, authenticiteit en vertrouwen staan centraal in de therapeutische relatie. Gevoelens en gedachten mogen er zijn.  Zo kunnen angsten en spanningen, frustraties, boosheid en gevoelens van minderwaardigheid verminderen. Kinderen en jongeren leren hierdoor meer op hun gevoelens en gedachten te vertrouwen en ze op meer directe wijze te uiten en kunnen groeien in zelfvertrouwen en assertiviteit.